Historian havinaa
Ämyrin tanssilava avattiin ensimmäisen kerran kesällä 1952. Manu Kärjen ”Porukalla!” – kirjan mukaan tanssilavaa suunniteltiin jo yksitoista vuotta aiemmin, mutta Somerniemen kirkkoneuvoston mukaan aika ei ollut sopiva, varsinkaan käynnissä olevan Toisen maailmansodan vuoksi. Somerniemen VPK:n mukaan tanssilavaa oli kyllä suunniteltu, mutta ei vielä tarpeeksi. Valitettavasti jatkosodan syttyminen kesällä 1941 esti lopullisesti hankkeen toteutumisen.
Huhtikuussa 1952 pidettiin VPK:n ylimääräinen kokous, jossa päätettiin vuokrata tontti ja rakentaa tanssilava. Lavan sijoituspaikaksi oli kaksi vaihtoehtoa: Tauno Matikaisen metsässä oleva tontti tai Martti Paasikallion tontti Jyrkkälammen rannalla. Yksimielisesti päätettiin valita tontti Jyrkkälammen rannalta. Juuri ennen sopimuksen allekirjoittamista tapahtui yllättävä käänne; Lohjan Kalkkitehdas suostui vuokraamaan Ämyrin mäen päällä olevan tontin tanssilavaa varten. Niinpä 6.6.1952 allekirjoitettiin ja hyväksyttiin Lohjan Kalkkitehdas Oy:n ja Somerniemen VPK:n välinen vuokrasopimus. Myöhemmin 7.9.1994 Somerniemen VPK osti Äyräsnummen tontin omakseen.
Tanssilava nousikin rivakasti pystyyn ja Ämyrin ovet avautuivat ensimmäistä kertaa yleisölle jo sunnuntaina 22.6.1952. Rovasti Sorsavirran muistetaan sanoneen: ”Nyt se synninpesä sitten avaa porttinsa.” Kirkkoherra oli nähnyt Hamppulan makasiinin seinässä ilmoituksen, jossa luki ”liukas lattia ja aina soi.” Avajaiset kestivät kolme päivää ja kaikissa tilaisuuksissa soitti Harry Pihlströmin Tango-yhtye. Pääsylippujen hinta oli 100 markkaa. Lavaa ympäröi silloin piikkilanka-aita.
Kesällä 1953 Ämyriltä radioitiin 20.6 ohjelma ”Jalalla koreasti”. Toivo Kärjen yhtye esiintyi laulusolistinaan mm. Olavi Virta. Rauli ”Badding” Somerjoen ensimmäisen oman yhtyeen The Fiwe Yesin ensiesiintyminen oli Ämyrin tanssilavalla lauantaina 31. päivä heinäkuuta 1965. Tapahtuma oli historiallinen tulevaa ajatellen.
Lavan ensimmäinen laajennus tehtiin vuonna 1971, jolloin tanssitilaa suurennettiin lavan takaosasta. Samana vuonna pärekatto vaihtui peltikatoksi ja piikkilanka-aita verkkoaidaksi. Myös tie rakennettiin lavan ympäri. Toinen laajennus tehtiin vuonna 1976. Soittajien koroke jäi tanssitilan sisäpuolelle, kun se aikaisemmin oli ollut ulkopuolella. Ämyrin lavan uusi osa valmistui keväällä 1985. Lattiapinta-alaa tuli lisää ja siihen sijoitettiin ravintola, keittiö ja varasto. Vuosien saatossa Ämyri oli löytänyt oman linjansa ja paikkansa tanssikansan sydämissä. Musiikki oli humppalinjalla ja orkestereita yleensä illassa kaksi.
MTV:n Tulisuudelma tanssit televisioitiin heinäkuussa 1991, joissa esiintyivät Paula Koivuniemi ja Anita Hirvonen. Ensimmäiset naistentanssit olivat 16.7.1992. Nämä torstaitanssit saivat vuosi vuodelta yhä suuremman suosion ja kilpailivat yleisömäärissä jopa lauantaitanssien kanssa. Keskiolutta sai tanssilavan ravintolasta vuodesta 1995 alkaen, ja etuliput otettiin käyttöön seuraavana vuonna. Etulipulla pääsi joka kymmenennen käyntikerran jälkeen ilmaiseksi tansseihin.
Lavan ja WC:n välinen piha-alue ja lavan ympäri kiertävä tie asfaltoitiin kesällä 1998. Lavan pelihallin puoleiseen päätyyn rakennettiin terassi ja sen tyyliin sopivat puiset kalusteet. Ämyrin internetsivut avattiin keväällä 1999 Risto Koistisen tekeminä. Soittajien lavaa laajennettiin 1990-luvun lopulla ja suurempi lavaremontti tehtiin vuonna 2000, jolloin esiintyjille rakennettiin ajanmukaiset sosiaaliset tilat ja tanssitila laajeni.
Vuonna 2000 pidettiin VPK:n 60-vuotisjuhlat Ämyrillä, samoin kuin VPK:n 70-vuotisjuhlatkin kymmenen vuotta myöhemmin. Lisäksi kesällä 2012 juhlistettiin Ämyrin kuusikymmenvuotista taivalta. Somerniemen VPK:n toiminta mahdollistuu Ämyrin tanssilavasta saaduilla tuotoilla.